Oslo Maraton

Oslo Maraton er den største maratonen i Norge, og har blitt arrangert siden 1981.

Historie

Oslo Maraton ble arrangert for første gang i 1981, og har siden den gang vært en årlig begivenhet. Da maratonen ble holdt for alle første gang, var Fred Lebow, lederen og grunnleggeren av New York Marathon, en av deltakerne. Han omtalte i ettertid dette løpet som et av de beste han hadde deltatt i, noe som er et sterkt kvalitetsstempel. I de første årene var vår egen løpedronning Grete Waitz et selvsagt innslag, og hun satte en uoffisiell verdensrekord allerede andre året maratonen ble arrangert, på distansen halvmaraton. Ettersom årene gikk økte populariteten til løpet, og det ble også arrangert veldedige innsamlinger – blant annet har det blitt samlet inn mange millioner til kreftsaken i forbindelse med Oslo Maraton. På slutten av nittitallet sank interessen for lange distanser i Norge, og i 2001 ble selve maratondistansen avlyst på grunn av for få påmeldte. Både halvmaraton og minimaraton ble gjennomført som planlagt, men dette ga et inntrykk, og bleke tider var i vente; i 2003 ble faktisk hele arrangementet avlyst som følge av for få påmeldte. Heldigvis snudde trenden igjen ettersom vi kom lengre ut på 2000-tallet, og i 2010 var Oslo Maraton endelig igjen et løp av internasjonal kvalitet, med rekordhøye deltakertall. Oslo Maraton er i stadig utvikling, og det legges stadig til nye delarrangementer, som gjør totalen enda bedre for hvert år som går.

Vakker rute

Oslo Maraton arrangeres i september og følger en nydelig rute langs vannkanten, hvor løpere kan nyte utsikten over Oslofjorden og mot Akershus Festning. Løpet følger en relativt flat rute, noe som gjør det enklere for etablerte løpere å utfordre sin egen personlige rekord. Løpet starter og fullføres ved Festningsplassen utenfor Akershus Festning, og ruten går langs Kirkegata, via Vippetangen før man løper forbi operahuset. Videre går turen opp Karl Johan, forbi Rådhusplassen, før man skal videre ut på Bygdøy, og til slutt ender man opp tilbake ved Akershus Festning.

Mange muligheter

Deltakerne har mange valgmuligheter i Oslo Maraton. Det arrangeres et «3 for alle»-løp på fredagen, som går over 3 km og kan passe for alle. På lørdagen arrangeres Oslotrippelen, maraton, halvmaraton, 10 for Grete, barnas maraton og NM Rullestol på 11 kilometer.

Barnas maraton arrangeres for ulike aldersgrupper, og dette løpet går i Spikersuppa. Barna kan løpe alene eller de kan få følge av en voksen i familiepuljen.

Oslotrippelen

Et tilbud for de aller råeste er Oslotrippelen, som ble introdusert i 2015. Her løper deltakerne tre ulike løp: halvmaraton, maraton og et 10-kilometersløp. Til sammen blir dette et løp på 73 kilometer. I 2016 var det satt opp et maksimum på 75 deltakere for denne klassen, og det ble full påmelding. Oslotrippelen ble satt opp etter at ultraløper Jimmy Vika i 2014 valgte å løpe alle distansene, og inspirerte til å etablere en egen etappe der alle løpene var inkludert. Trippelen arrangeres slik at makstider er avhengig av starttid for neste etappe, og deltakere som kommer for sent til sin neste start vil være ute av løpet.

Noe for alle

Det legges opp til mye liv langs løypa, med diverse artister som opptrer for publikum og deltakere. Det oppfordres også til at publikum er med på å skape liv.

Samtidig som Oslo Maraton, arrangeres også en sport- og helsemesse. Her vil man som deltaker eller publikummer kunne finne representanter fra relevante bransjer, med gode tilbud på produkter og tjenester relatert til helse og løping som sport.