Jølster Maraton

Jølster Maraton har vært en årlig begivenhet siden 1982, og er dermed den norske maratonen som har gått lengst på årlig basis, uten pause.

Jølster

Jølster er en liten kommune som ligger i Indre Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Kommunesenteret ligger i Skei, og Jølster er en av kun to kommuner i Sogn og Fjordane som ikke har egen kystlinje. Geografisk sett er Jølster et sentralt knutepunkt i Sogn og Fjordane, ettersom bygda ligger mellom Nordfjord, Sunnfjord og Sogn. Selv uten kystlinje har Jølster en vakker natur, blant annet med Jølstravatnet som et iøynefallende tre mil langt midtpunkt. Jølster har hatt en viktig plass i norsk folkemusikks historie, og flere store folkemusikere har bodd i Jølster. Det er fortsatt et viktig sentrum for dagens folkemusikere. I mangel på kyst har Jølster tatt i bruk andre deler av naturen, og det finnes lange tradisjoner innenfor både brevandring og breføring. Dette er fortsatt populære aktiviteter, og en del av Jølsters turistindustri. Spesielt populært er de guidede turene over isbreen Haugabreen, som ligger i Stardalen. I tillegg til folkemusikk og brevandringer er kommunen kjent for både skisport og rafting, samt for gode fiskemuligheter, med Jølstra ørret som en egen, kjent merkevare. Nikolai Astrup har også røtter i kommunen, og for kunstinteresserte er det fortsatt mulig å besøke Astruptunet.

Ulike muligheter, noe for alle

Under Jølster Maraton har man flere ulike valgmuligheter i forhold til løp og distanser. Maratonklassen er selvsagt det store høydepunktet, og denne distansen går i naturskjønne omgivelser langs det vakre Jølstravatnet, med utsikt til fjell og skog. Halvmaraton går langs samme rute, og det samme gjelder for de kortere distansene. Det er mulig å starte med 5 kilometer og 10 kilometer, og det finnes en egen trimklasse på 10 kilometer hvor tiden ikke tas. I tillegg arrangeres det et eget «miniton». For sykkelinteresserte finnes det også en egen sykkelklasse.

Maraton for 35. gang på rad

I 2017 vil Jølster Maraton avholdes for 35. gang. Arrangementet går av stabelen den første lørdagen i juli som vanlig. Tidspunktet løpet blir arrangert på, gjør at man som regel kan forvente godt vær og temperaturer som ikke gjør at det hverken er for kaldt eller for varmt til å løpe lenge. I 2016 var værmeldingene dårlige, men da det kom til stykket viste Jølster seg fra sin beste side, med godt forhold og få regnbyger.

Påmelding gjøres via hjemmesidene til Jølster Maraton, og man har mulighet til å betale enten via PayPal eller med faktura. Prisen for maratonen er 400 kroner, mens det er billigere for de kortere distansene. Frist for påmelding vil vanligvis være helt i begynnelsen av juli, men det er også mulig å etterpåmelde mot en høyere startkontingent. Dersom man deltar i Jølster Maraton jevnt over flere år har man muligheten til å ta hjem flerårspremier. Disse gis ut til deltakere som har deltatt i 10, 20 og 30 år.

Det er mange muligheter for overnatting i Jølster og omegn. Campingplassene som ligger aller nærmest målområdet har god kapasitet og gode priser for korte opphold. Her vil man i tillegg bo svært nærme der alt skjer, så det er praktisk for både deltakere, familier og tilskuere.

Jølster Maraton er et flott arrangement som passer godt for utøvere som har mye erfaring på lange distanser, men også for løpere som akkurat har begynt og som ønsker å prøve seg ut på kortere distanser. Det er i tillegg et flott sosialt arrangement i naturskjønne omgivelser, og passer flott som vennetur eller familieferie.