Istanbul Marathon

Istanbul Marathon går også under navnet Vodafone Istanbul Maraton, og var tidligere kjent som Intercontinental Istanbul Eurasia Marathon. Løpet har vært arrangert årlig siden 1979.

Istanbul

Istanbul var tidligere kjent som både Konstantinopel og Bysants, og er i dag den byen i Tyrkia med flest innbyggere, i tillegg til at byen er landets økonomiske, kulturelle og historiske sentrum. Byen er transkontinental, som betyr at den sprer seg over to ulike kontinenter: Asia og Europa. Den ligger over Bosporosstredet, mellom Marmarahavet og Svartehavet. Det kommersielle og historiske sentrum av Istanbul ligger på den europeiske siden, og totalt bor rundt 14,7 millioner mennesker i Istanbul. Dette betyr at Istanbul er en av de høyest befolkede byene i verden, og den er rangert som verdens syvende største by og Europas aller største.

I 2015 hadde Istanbul over 12,5 millioner utenlandske besøkende, noe som gjør byen til den femte mest populære turistdestinasjonen i verden. En av hovedattraksjonene i Istanbul er byens historiske senter, som delvis er listet på UNESCOs verdensarvliste. Istanbul er en av de raskest voksende økonomiene i verdens metropoler.

En spektakulær rute med historiske høydepunkter

Maratonen går langs en asfaltrute hvor størsteparten av ruten er flat, og den er helt fri for trafikk. Det mest spesielle med Istanbul Marathon er det faktum at det, som den eneste maratonen i verden, går over to ulike kontinenter. Løypa starter på den asiatiske siden av Istanbul, like før den store Bosporosbroen. Krysningen av broen gir løperne en utrolig flott utsikt over både Bosporos og Istanbul, og videre løper man forbi flere andre av de store historiske severdighetene, slik som for eksempel den blå moske og Hagia Sophia. Løpet avsluttes på den europeiske siden av Istanbul, ved Inönü Stadium.

Gjennomføring

Deltakere i Istanbul Marathon må være over 18 år gamle på løpsdagen, og det arrangeres tre ulike løpelengder for både menn og kvinner. Man kan velge mellom maraton, 15 kilometer og det offentlige løpet. I tillegg arrangeres også et eget løp for handikappede. Tidtaking har siden 2006 blitt gjennomført ved bruk av en engangschip som knyttes til deltakerens sko ved hjelp av skolissene, noe som garanterer presis tidtaking. Det gis ut pengepremier til de 25 beste mannlige deltakerne og de 15 beste kvinnelige deltakerne i maratonklassen. De tre første plassene får relativt høye premier, med 35.000 $, 15.000 $ og 10.000 $. I tillegg gis det 5.000 $ i premie til deltakere som slår løyperekorden, samt bonuser for spesielt gode tider.

Maratonen organiseres av Istanbul Sports Event, som også er arrangør av den årlige halvmaratonen. Løpet fikk IAAF Gold Label status i 2012, og er per i dag et av de største maratonarrangementene i verden.

Tidsbegrensningen for løpet er satt til 5 og en halv time, og etter dette tidsrommet vil vanlig trafikk starte opp igjen. Deltakere som ikke er ferdige innen denne tiden vil måtte fullføre resten av løpet på fortauet. På grunn av sikkerhetshensyn i forhold til stabiliteten over Bosporosbroen, vil starttider kjøres i puljer. Ved påmelding vil man få billigere avgift jo tidligere man melder seg på, og det lønner seg derfor å melde seg i god tid; aller helst før slutten av juli. Påmelding skjer på nett, hvor man registrerer seg via ett skjema og betaler direkte gjennom en betalingsside. Bekreftelse kommer kun via påmeldingssiden og vil ikke bli sendt ut på mail. I løpet av løpet vil både drikke- og svampestasjoner være tilgjengelig ved hver 2,5 km, etter de første 5 km. Været man kan forvente er sommerlig og perfekt for løping, og temperaturen er ofte mellom 12 og 17 grader.