Antalya Marathon

Antalya Marathon, også kjent som Runantalya eller Runatolia er et internasjonalt løp som arrangeres i Antalya hvert år. Løpet ble startet i 2006 og blir organisert i mars måned. Løpet sponses av Öger Tours, og det er det nest største maratonløpet i Tyrkia etter Istanbul Marathon. Det arrangeres flere ulike klasser, selvsagt med masterløp for både menn og kvinner.

Antalya

Antalya er Tyrkias 8. største by og ligger på den sørvestlige kysten av Anatolia. Byen grenser til Taurusfjellene, så her får du både høye, snøkledde topper og strandliv av beste sort. Byen ble etablert rundt 200 f.Kr og var et bysantinsk feste med stor betydning, men byen fikk sin storhetstid under det romerske imperiet. Antalya ble offisielt tyrkisk etter Tyrkias uavhengighetskrig. I dag er Antalya Tyrkias største internasjonale, kystliggende feriested, og området kalles den tyrkiske riviera. I 2014 hadde byen et rekordhøyt besøkstall på hele 12,5 millioner turister. Maratonen som arrangeres i byen er kun ett av mange arrangement som trekker besøkende fra hele verden.

Vakker utsikt og noe for alle

Antalya Marathon har blitt mer og mer populær med årene, og en av grunnene til dette er at store deler av løpet går langs kysten, som gir utøverne en utrolig flott utsikt over både sjøen og Taurusfjellene samtidig. Det arrangeres tre store hovedløp, som går i distansene maraton, halvmaraton og 10 km. I tillegg arrangeres det også en egen handikapp-event, hvor atleter i rullestol har muligheten til å delta. Noe nytt og litt mer spesielt som har blitt introdusert nylig er et 100 meters høyhælt løp. Dette er et morsomt innslag som både er en publikumsfavoritt og en skikkelig utfordring for deltagerne. Akkurat dette løpet holdes foran kjøpesenteret Terracity.

Sponsoren for løpet er den kjente turoperatøren Öger Tours, og dette betyr at deltagere også får muligheten til å sikre seg gode kombinasjonspakker, som inkluderer både transport og hotell.

Strenge retningslinjer og fokus på løperne

Når det kommer til selve løpene, arrangeres disse i henhold til IAAFs retningslinjer, noe som betyr høy standard og stort fokus på en rettferdig gjennomføring. Det settes opp kameraer langs løypen, og i tillegg gjøres det en rekke kontroller før, underveis og etter løpet for å sørge for at gjennomføring skjer på riktig måte. På grunn av den høye temperaturen settes det opp godt med drikkestasjoner underveis, og det er mulig for deltagere å få fersk frukt underveis i løpet. Deltagere er selv ansvarlige for å sørge for at de innehar riktig forsikring, samt har gjennomført en medisins sjekk før løpet. Medisinsk personell er tilgjengelig underveis i løypen og i målområdet.

I både maraton og halvmaraton rangeres deltagerne i ulike aldersklasser, fra 18 år og oppover. Diplomer og premier gis ut til vinnere.

I 2017 arrangeres Antalya Marathon søndag 5. mars. Det forventes rundt 8000 løpere fordelt på de ulike distansene på søndagen, og ytterligere 4000 i fellesløpene på lørdagen før.

Et flott løp for starten av sesongen

Antalya Marathon er et løp som passer for maratonløpere i ulike kategorier. Her er det gode muligheter for amatører med lite konkurransetrening som har lyst til å prøve seg, men det passer også godt for proffløpere som løper mange konkurranser. Dette er et av sesongens første løp, og det passer perfekt som startløp så lenge man klarer å tilpasse seg varmen. Det er selvsagt også viktig at man har trent nok – men dette vet de aller fleste som tenker på å prøve seg i maraton. Til sammen tre dager med fest og aktiviteter, gjør dette løpet til den perfekte sesongstarten og en flott anledning for en familie- eller vennetur til varme og solfylte Tyrkia.