Sunnypark (Pretoria, South Africa)

Sunnypark right to run/walk

Dette løpet går igjennom hjertet av byen Sunnyside Pretoria, som ligger i provinsen Gauteng i Sør-Afrika. Ruten er sirkulær, flat og både rask og enkel å gjennomføre. Her er det mulig både å løpe og gå, og det er lagt opp til at så mange som mulig skal kunne delta ved at løpet er lagt til en offentlig høytidsdag, nemlig Human Rights Day. Navnet på løpet er også ment å skulle understreke at det er viktig at alle som ønsker det, har rett til å gå eller løpe.

Sunnyside og Pretoria

Sunnyside er en forstad til byen Pretoria og ligger øst for storbyens bysentrum. Førstespråket i dette området er engelsk, og det er et travelt område. Pretoria ligger i den nordlige delen av Gauteng-provinsen i Sør-Afrika, og huser den aktive delen av regjeringen. Byen har rykte på seg for å være en akademisk by, med tre universiteter og mye forskningsaktivitet. Sunnyside sies også å være et slags Las Vegas, med en stripe hvor man finner både nattklubber, gamblinglokaler og diverse festlokaler. Alt i alt gir dette et mye mindre konservativt inntrykk enn det resten av Pretoria gir.

Gjennomføring og alternativer

Tidsbegrensningen for løpet er på tre timer, og det er mulig for deltakere å starte tidlig dersom de tror de trenger mer tid. T-skjorter gis ut til de første 300 deltakerne som kommer til Sunnypark, og «goodie bags» til de første 500 som fullfører. Det gis også ut medaljer til kategorivinnere, samt fullføringsmedaljer til alle deltakere.

Det arrangeres tre ulike distanser; halvmaraton på 21,2 kilometer, en 10-kilometer og et 5-kilometer “fun run”-løp. Det vil si at her er det noe for alle, og at det også er et perfekt familiearrangement. Human Rights Day i Sør-Afrika faller på 21. mars, som er datoen for Sunnypark Right to Run. Vanligvis vil påmelding starte rundt 1. februar og avsluttes rundt en uke før løpsdatoen. Det er mulig å melde seg på over internett, i tillegg til på telefon. Startkontingent varierer ut fra hvilken distanse man ønsker å løpe.

Løpet åpner klokken 7 på morgenen, men man har muligheten til å starte helt fra klokken 5.30 dersom man trenger mer enn de tre avsatte timene. Det arrangeres en premieseremoni klokken 9. Dersom man ikke er registrert med en sportslisens kan man kjøpe en midlertidig lisens kun for dette løpet.

Regler for gjennomføring

Under løpet skal løpere fullføre alene, uten støtte fra andre utøvere. Man har ikke muligheten til å bruke mekaniske hjelpemidler eller sykler under løpet, men manuelle rullestoler er tillatt. Man har ikke anledning til å benytte mp3-spillere eller spillere under løpet. Det er heller ikke tillatt med dyr. Det blir satt opp drikkestasjoner hver 3. kilometer, hvor man også har mulighet til å få assistanse om nødvendig.

Løpet arrangeres i henhold til regler fra ASA og AGN. Det er viktig at alle løpere sørger for at lisensnummer er godt synlige, uansett om de har en sportslisens eller en midlertidig lisens kun for dette løpet. Dette betyr at nummeret skal plasseres både foran og bak på løpevesten, og man skal i tillegg ha sitt eget løpsnummer foran på vesten.

For aldersklasser må løperne kunne frembringe bevis på alder, og nummerkategorien for alder må også vises på deltakerens vest. For deltakere som går, må bokstaven W for Walker festes både foran og bak på vesten. For internasjonale deltakere er det viktig å ha med et gyldig brev fra en sportsorganisasjon i sitt eget land dersom man ønsker å ha muligheten til å få premie.