Kosmos (Secunda, South Africa)

Kosmos 3 in 1

Kosmos 3 in 1 er et løpearrangement hvor det settes opp tre hovedløp med tre ulike distanser. Det arrangeres både maraton og halvmaraton, i tillegg til et 10-kilometersløp som passer for mindre erfarne løpere. I tillegg, som navnet på arrangementet tilsier, arrangeres det en 3 i 1-løsning, hvor løpere deltar i alle disse tre distansene på samme dag. Det arrangeres i tillegg et “fun run” for løpere som ikke har like mye trening, men som vil prøve seg ut med noe litt enklere. Løpene arrangeres i mars i byen Secunda, i Mpumalanga-provinsen i Sør-Afrika.

Secunda

Secunda er en by som ligger i kullfeltområdene i Mpumalanga-provinsen i Sør-Afrika. Byen fikk sitt noe spesielle navn for å være den andre byen med et ekstraksjonsraffineri for produksjon av olje fra kull. Secunda har svært behagelige sommertemperaturer og relativt kjølige vintertemperaturer, spesielt om natten. Kull er fortsatt en hovedinntektskilde for byen og områdene rundt, med fem store kullminer. Disse danner det største underjordiske minekomplekset i Sør-Afrika, og produserer hvert år over 37 millioner tonn kull. Per i dag har byen litt over 23.000 innbyggere, mens over 140.000 innbyggere bor i forstaden Embalenhle, et navn som betyr «pen blomst».

Regler og gjennomføring

Kosmosløpene arrangeres i henhold til reglene fra IAAF og ASA, som betyr at løpere kan forvente høy kvalitet og god sikkerhet under løpenes gjennomføring. Det tillates ikke assistanse fra trenere eller andre under løpet, og det forventes at alle løpere følger alle føringer fra trafikkpolitiet og løpsrepresentantene.

Det settes krav til at alle som deltar i aldersbegrensede kategorier kan bevise sin alder ved å vise frem godkjent ID. Dette gjelder også for aldersgrensene i selve løpet. For maratondistansen er grensen 20 år, i halvmaratonet er den 16 år og i 10-kilometersløpet er den 15 år. For løpere som ikke innehar en godkjent lisens fra en sportsklubb, må midlertidig lisens betales og fremvises. Det er også viktig at lisensnumre er festet til løpsvesten og at disse er synlige både forfra og bakfra. Det er ikke tillatt for løpere å benytte spillere med høretelefoner, og bruk av disse vil medføre direkte diskvalifikasjon.

De første 1000 som registrerer seg for 3 i 1 vil få både T-skjorter og gaveposer, og deltakere som deltar i 15- eller 20-årsklassen vil i tillegg få en deltakerpremie. Alle løpere må benytte seg av de offisielle tidtakings-taggene, som må leveres tilbake etter løpet. Disse taggene er viktige å bruke, da man ikke vil få registrert tid uten dem, og dermed vil man heller ikke ha noen premiesjanse. For løpere som starter i mer enn ett løp, vil taggene man bruker også kunne brukes i senere løp, og man må dermed ta godt vare på sin tag.

Et godt sted å starte med kortere distanser

Startkontingenter varierer med distanse, og det samme gjelder for premienes størrelser. Løpet er en perfekt startgrop for løpere som ønsker å starte med kortere distanser. I et behagelig klima og med et godt støtteapparat er dette et flott sted å begynne, enten man velger 10-kilometer eller sin første halvmaraton. Fordi løpene også arrangeres opp til maratonlengde er dette en flott start for nye løpere som vil utvikle seg. Med nok trening kan man til og med jobbe seg fra 10-kilometer ett år og opp til halvmaraton det neste året, før man på tredje år går for en full maraton. Det kreves mye av løpere som ønsker å starte i alle tre distanser, men dette er selvsagt en flott gulrot å ha som et endelig mål.