CSIR Sprint Series

CSIR er en av de største løpeklubbene i Gauteng, og direkte knyttet til det sør-afrikanske forskningsrådet. Klubben arrangerer populære løp i flere ulike distanser, og støtter også en sprintserie via Modern Athlete.

CSIR og klubbens historie

CSIR (The Council for Scientific Industrial Research) er en av de ledende organisasjonene innen vitenskapelig og teknologisk forskning i Afrika, og har vært i drift siden 1945. Som forskningsråd er CSIR opptatt av å støtte innovasjon i Sør-Afrika, og sørge for at landet er konkurransedyktige i den internasjonale økonomien.

CSIR-klubben ble dannet i 1991, og startet med kun 10 medlemmer. Per i dag har klubben mer enn 100 medlemmer, og er en stor klubb i Gauteng-provinsen i Sør-Afrika. De første Two Oceans og Comerades løpene ble arrangert i 1991, og siden 1993 har klubben arrangert et årlig CSIR-løp. I begynnelsen ble det kun arrangert et 10-kilometersløp, men i 2001 ble et 15-kilometersløp lagt til. Det lengste løpet går en litt mer krevende løype, med mer gjørme og offroad-løping langs CSIR-campusens grensegjerde. I 2007 ble 15 kilometeren byttet ut med 21 kilometer (det vil si en halvmaraton), og senere har det blitt lagt til et 5-kilometers “fun run”-løp. Med disse tre distansene har CSIR-løpene blitt et slags flaggskip i Gauteng, og deltakerantallene har kommet opp i over 2000 deltakere.

Gauteng

Gauteng betyr opprinnelig «stedet av gull» og er en av ni sør-afrikanske provinser. Denne provinsen var tidligere en del av den gamle Transvaal-provinsen, men ble skilt ut i 1994. Provinsen ligger i Highveld, en del av et innlandsplatå, og er den minste provinsen i Sør-Afrika med kun 1,5 % av Sør-Afrikas landareal. Provinsen er likevel sterkt urbanisert, med landets største by Johannesburg, og landets administrative hovedstad, Pretoria, og flere andre store industrielle områder. Innbyggertallet ligger på over 13 millioner, noe som gjør det til den provinsen i Sør-Afrika med størst innbyggertall, og den innehar omtrent en tredjedel av Sør-Afrikas totale innbyggertall.

CSIR-løpene og Modern Athlete Sprint Seriene

CSIR-løpene går med støtte til både Pretoria Sungardens Hospice og the Endangered Wildlife Trust. Dette har vært med å øke populariteten for løpene ettersom dette er viktige veldedighets­organisasjoner som mange ønsker å støtte.

CSIR har også vært en viktig støttespiller for Modern Athlete Sprint-seriene. Dette er sprintserier som er lagt opp for at ikke-profesjonelle løpere skal kunne delta i flere løp og tjene poeng underveis, for både deltakelse og plassering. Disse løpene er ment som morsomme lavterskelløp, som skal være med på å øke interessen for løping samt få opp deltakelsen i lengre distanser over tid. Disse løpene går normalt jevnt gjennom våren, på ulike steder i Sør-Afrika. I forbindelse med disse løpene arrangerer også løpeklubbene ofte treningsløp for å kunne forberede nye løpere enda bedre på konkurransene.

CSIR-løpene går i distanser som gjør det mulig for løpere i alle stadier av trenings- og konkurranseform å finne noe som passer. Den korteste distansen er et “fun run”-løp på kun 5 kilometer, noe som passer for de aller fleste, selv for de som er nye når det kommer til løpekonkurranser. For de som ønsker seg en større utfordring, vil 10-kilometeren være et godt alternativ. Dette er en distanse som krever noe mer av løperen, men som selvsagt ikke krever like mye trening og forberedelser som en maraton eller halvmaraton. Halvmaratondistansen på 21 kilometer er perfekt for den som har kommet lengre i treningen og som ønsker en skikkelig utfordring, uten å være klar for å ta på seg en full maraton.