Cappadocia Trail

Cappadocia trail er et løp med flere ulike distanser som går i Cappadocia-regionen i Tyrkia i slutten av oktober. To av distansene er lengre enn maraton, men den korteste distansen er et flott mellomdistanseløp som gir utøvere noe å bryne seg på.

Cappadocia

Cappadocia er en historisk region i det sentrale Anatolia, et område som sprer seg over flere provinser i Tyrkia. Området er nevnt i historiske tekster fra så langt tilbake som 500 f.Kr., og har en spennende formasjon av spesielle, naturlige fjellformasjoner med tilhørende historie og kultur.

I dag er Cappadocia en viktig turistdestinasjon i Tyrkia, og de fire største byene i regionen er Nevşehir, Kayseri, Aksaray og Niğde. Det er svært mange som velger å se Cappadocia fra en varmluftballong, som gir en helt spektakulær utsikt over det spesielle landskapet.

Cappadocia Trail, eller Cappadocia Ultra Trail, er et løp som går langs åsene og dalene i Cappadocia-regionen, som står på UNESCOs verdensarvliste. Det arrangeres løp med lengde fra 35 kilometer til 114 kilometer, og det lengste løpet følger en løype med en høydevariasjon på 3350 meter.

Tre ulike distanser

Løpet går i slutten av oktober, og starter tidlig på morgenen i Urgup sentrum. Det forventes at deltakerne klarer å fullføre løpet på 24 timer, og at de selv bærer det utstyret de trenger for å fullføre løpet på en sikker måte. Det lengste løpet har ti hjelpestasjoner underveis som er satt opp for deltakernes sikkerhet. I 2015 hadde den lengste distansen 172 deltakere, hvorav 122 fullførte.

Mellomdistansen i dette arrangementet er på 61 kilometer, og byr på en stigning på over 1800 meter. Det meste av ruten går over grusveier og gjennom steinete terreng, og det er satt opp fem hjelpestasjoner underveis i ruten. Det forventes at løpere fullfører innen 12 timer og 30 minutter, og i tillegg krysser sjekkpunkter innen spesifiserte tider. I 2015 hadde denne distansen 210 deltakere, hvorav 194 fullførte.

Den korteste distansen som arrangeres er på 35 kilometer, og har 940 meter stigning. Løpere starter litt senere på morgenen, og forventes å fullføre innen 6 timer. I 2015 var 379 deltakere påmeldt og totalt 268 fullførte løpet. Det finnes to hjelpestasjoner langs ruten.

Gjennomføring og påmelding

Løpet er åpent for deltakere som er 18 år eller eldre, og deltakere må i tillegg enten ha en gyldig medisinsk attest eller en gyldig lisens fra en sportsorganisasjon. Det oppfordres til at deltakere tar spesielle hensyn i forhold til trening på forhånd av løpet, samt at de tenker nøye igjennom vær- og temperaturforhold når klær og utstyr skal pakkes.

Påmelding skjer på nettet, og man må være påmeldt for å kunne delta. Påmeldingen stenges 1. oktober, eventuelt når maksantallet på 500 deltakere er nådd. Alle påmeldinger er personlige og ikke overflyttbare, og det finnes derfor to ulike påmeldingsavgifter: ikke-refunderbare og fullt refunderbare. Sene påmeldinger er dyrere. Startkontingenten inkluderer tidtaking, løpsskjorte, assistanse og forfriskninger langs løypa, pastaparty før løpet, forfriskninger etter løpet og i tillegg fullføringspremier for alle som fullfører. Det settes også opp busser fra flyplassen til løpsområdet, og en egen informasjonsskranke for løpere.

Dette løpet går gjennom et viktig tyrkisk naturområde med et spesielt økosystem, som det er viktig å ta vare på. Det legges derfor stor vekt på at deltakere skal respektere miljøet de løper i, og spesielt at man ikke kaster søppel eller på noen måte ødelegger eller skader det naturlige miljøet. Dette kan faktisk føre til diskvalifikasjon, og er også grunnen til at det ikke blir brukt engangskopper. Løpere må ha sine egne drikkekopper eller flasker for bruk under løpet. Det er viktig at man respekterer arrangørens avgjørelser i tilfelle løpet må endres eller i verste fall avlyses som følge av farlige værforhold.