Kortere løp

Maraton er løp som krever mye av løperne: Mye og hard trening før løpet, reise til og fra der løpet er og kanskje til og med noen dager til restitusjon. Dette er til sammen mye tid å bruke, som ikke alltid er like enkelt å kombinere med familieliv, jobb og andre forpliktelser. Heldigvis finnes det mange andre gode tilbud til de som ønsker å løpe i konkurranser, men som ikke har tid eller mulighet til å gjøre seg klare til en full maraton.

Halvmaraton

runner-1517156_640Halvmaratoner er populære løp som, akkurat som navnet tilsier, går halve distansen av en vanlig maraton. Dette vil si 21,1 kilometer, som fortsatt kan være nokså langt for uerfarne løpere, men som allikevel er kort nok til at det kan være overkommelig for mange flere enn en full maraton. For mange nye løpere er det også viktig å ha et mål i sikte, og en halvmaraton kan være et mye bedre mål å starte med enn en full maraton. Selv om dette ikke krever på langt nær like mye som en maraton, så krever det allikevel mye trening og forberedelse. Et løp på en såpass lang distanse krever at løperen klarer å legge en strategi for både trening og gjennomføring av selve løpet. Dette kan være en veldig viktig byggestein for løpere som senere ønsker å komme seg helt opp i maratonform.

Svært mange maratonløp arrangerer også både halvmaraton og andre kortere distanser, noe som gjør at man får samlet mange løpere på ett sted. Dette er inspirerende og er med på å fremme utveksling av kunnskap og erfaringer, og her er det mye å lære for nye, mindre erfarne løpere.

Kortere distanser

Dersom du ikke helt føler seg klar for en halvmaraton, arrangeres det også enda kortere distanser. De vanligste distansene er 10 kilometer og 5 kilometer, og ofte referer man til den korteste distansen som et “fun run”-løp, da dette er ment som et tilbud for alle hvor det skal være en lav terskel for deltakelse. Dersom man aldri har løpt tidligere, vil kanskje selv 5 kilometer høres ut som det kan være en utfordring, men dette er en flott distanse å starte og man vil være i godt selskap sammen med andre løpere med samme begrensede erfaring.

Mange muligheter i Norge og resten av verden

I Norge arrangeres det flere kortere løp i løpet av året, og mange av dem er knyttet til veldedighet, som gir dobbelt grunn til å delta. I Norge har vi de siste årene blitt mer og mer aktive, og dette har resultert i flere og større løp, med flere og flere deltakere hvert år. Det begynner også å bli vanligere for nordmenn å lete seg ut over landegrensene for å finne flere og mer spennende løp å delta. I USA arrangeres det mange årlige løp, og disse dukker opp til ulike årstider, så det finnes alltid noe å velge i. Er det ikke fristende å reise så langt kun for å løpe, er det mange store løp å velge mellom i Europa. Ofte blir de kortere distansene arrangert i forbindelse med maraton, noe som betyr godt oppmøte, god gjennomføring og mange muligheter for deltakerne.

Er man på utkikk etter noe litt mer eksotisk, arrangeres det spennende og spesielle løp utenfor Europa, for eksempel i Tyrkia og Sør-Afrika. Her er det helt spesielle løpeopplevelser som står på programmet, og mange arrangementer byr på flere ulike distanser, slik at man enkelt kan dra som en gjeng med ulike løpere som har ulik erfaring og ulikt treningsnivå.

Her vil du finne informasjon om ulike kortere løp rundt omkring i verden, og her finner du garantert noe som passer for alle.